úvodobsahfórum
www.poznanie.sk
stiahnuťlinkye-mail
Aktuálny čas je Pia, 29. Mar 2024, 01:16

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]




Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 6 ] 
Autor Správa
PoslaťNapísal: Pia, 23. Jan 2015, 17:11 
Offline

Registrovaný: Pon, 05. Nov 2012, 21:05
Príspevky: 843
Bydlisko: Nová Ľubovňa
Na rádiu Regína pred šiestou hodinou ráno chodí jedna relácia Zamyslenie na dnes. Táto relácia chodí každý pondelok až piatok. Zamyslenie na dnes hovoria rôzni ľudia, ktorí sa striedajú po týždni. Najradšej počúvam farárku reformovanej cirkvi, ktorá rozpráva so svojimi zvonivým hlasom prekrásne a poučné príbehy. Preto som sa rozhodol, že niektoré príbehy, ktoré rozprávala, dám do tohto fóra, pretože sú ozaj hodnotné. Neznášam a absolútne neznášam, keď Zamyslenie na dnes hovorí nudný katolícky kňaz, ktorý svojimi učenými frázami katolíckej cirkvi skôr nudí až k smrti.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Pon, 02. Feb 2015, 15:43 
Offline

Registrovaný: Pon, 05. Nov 2012, 21:05
Príspevky: 843
Bydlisko: Nová Ľubovňa
Dnes ráno na rádiu Regina hovorila farárka reformovanej cirkvi takýto zaujímavý príbeh, z ktorého mi až slzy vyšli:
"Do jednej triedy v jednej strednej škole pribudol nový spolužiak. Bol piatok poobede a ten nováčik v škole si zobral do tašky všetky školské knihy, ktoré mal v skrinke. Videl ho jeho spolužiak a pomyslel si: ,Ten nový je asi bifľoš, že si berie všetko zo skrinky na víkend domov.´Obaja odišli zo školy, keď tu zrazu toho nováčika prepadla banda žiakov z vyšších ročníkov a rozhodila tomu nováčikovi všetky knihy. Videl to jeho spolužiak, keď banda naničhodníkov odišla, pomohol tomu nováčikovi dať všetky rozhádzané pomôcky späť do tašky. Na druhý deň išli spolu hrať futbal. O štyri roky mali obaja maturitu a ten "nováčik" ako premiant triedy mal príhovor, kde sa poďakoval svojim rodičom i svojmu kamarátovi -. spolužiakovi, ktorému sa poďakoval za to, že mu zachránil život, pretože v ten piatok si nevyberal všetky pomôcky preto, aby sa cez víkend učil, ale preto, lebo sa chcel cez víkend zabiť, a nechcel, aby jeho rodičia museli ísť v pondelok do školy po jeho pomôcky."


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Uto, 03. Feb 2015, 15:45 
Offline

Registrovaný: Pon, 05. Nov 2012, 21:05
Príspevky: 843
Bydlisko: Nová Ľubovňa
Dnes ráno na rádiu Regina hovorila farárka takíto zaujímavý príbeh:
"Istý frajer horolezec ateistického zmýšľania sa rozhodol v noci vyliezť na vrchol hory. Už bol takmer na vrchole, keď sa zošmykol a padal po lane dole. Len-tak tak sa zachytil steny a kričí:
"Bože zachráň ma!".
Boh mu odpovedá: "A teraz už vo mňa veríš?".
Horolezec mu odpovedá: "Áno, už verím?"
Boh mu odpovedá: "Veríš, že ťa môžem zachrániť?"
Horolezec odpovedá: "Áno, verím."
Boh mu odpovedá: "Tak skoč dole a ja ťa zachránim."
Horolezec rozumom uvažuje, nie srdcom, a tak Bohu odpovie: "A inak to nejde?"
Boh mu však neodpovedá.
Druhý deň ráno jeho priatelia - horolezci - našli toho frajera zamrznutého visieť 3 metre od zeme."


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Sob, 07. Feb 2015, 02:46 
Rozhovor priamo s Bohom nie je možný. Kto pozná zákony stvorenia to dobre vie. Boha – Stvoriteľa všetkého - človek svojim rozumom nikdy nedokáže úplne pochopiť. Boh človeka nesmierne prevyšuje. Účinky Jeho pôsobenia vo stvorení môže človek svojim duchom vycítiť a spoznať. Aby sa mohol Boh rozprávať priamo s človekom, musel by „oddeliť“ časť zo Seba, táto Jeho Časť by musela prejsť nesmierne diaľavy smerom k nám dole a narodiť sa v pozemskom tele, ako to bolo v prípade Ježiša.

Boh je nevyčerpateľný Zdroj Života, Lásky, Svetla nesmiernej žiari, nevypovedateľnej slovami. Dá sa prirovnať k žiare energie, oproti ktorej je slnko iba nepatrne žiariacim svetielkom. Táto energia-sila, je sama o sebe Životom i Láskou, tvorivá-činorodá, všetko zahŕňujúca, v dokonalej celistvosti. Táto ohromná energia vyžaruje z Boha, prenikajúc do priestoru sa čoraz väčšmi schladzuje, z nej vzniká Stvorenie a v ňom sebavedomé bytosti. Najbližšie ku Zdroju všetkého sa z tejto energie utvárajú božské bytosti, ktoré sa zachvievajú plne v Božej vôli a sú dokonalé. Obrovský tlak Svetla by im ani neumožnil mať svoju vlastnú, odlišnú vôľu. Neskôr vznikajú anjelské, a až v obrovskej vzdialenosti, keď je Svetlo dostatočne ochladené, bytosti duchovné. To je už úplne iný druh bytostí. Líšia sa najmä tým, že majú svoju vlastnú-slobodnú vôľu. Celé svety duchovných bytostí sú seba-vedomé a nemusia sa rodiť v hmotnom svete za účelom vývoja. Až na okraji duchovnej ríše, keď je energia Svetla prúdiaca z Boha tak veľmi ochladená, že neumožňuje vznik seba-vedomých duchovných bytostí, je pôvod ľudských duchov. Ich jadro tvoria večné duchovné iskry z okraja duchovnej ríše. Zostupujúc nižšie, ľudskí duchovia na seba „obliekajú“ rôzne obaly, astrálne telá, až nakoniec vstupujú do hmotného tela, aby sa v hmotnosti mohli vyvinúť. Hmotnosť je tiež stvorená z tej istej Božej energie, akurát, je kvôli obrovskej vzdialenosti poriadne ochladená.
Boh stvoril hmotnosť kvôli tým najmenším bytostiam z duchovnej ríše - ľuďom, aby sa v nej mohli vyvíjať. Znížený tlak Svetla im umožňuje prežívaním rôznych situácií vyvinúť vlastné vedomie - pri vyššom tlaku Svetla by vedomie stratili . Postupným vývojom má človek v sebe rozhorieť duchovnú iskru, nájsť spojenie s večnou duchovnou ríšou a vrátiť sa domov ako seba-vedomý. Toto plné sebauvedomenie môžeme kľudne nazvať osvietením. Bez plne rozvinutého duchovného vedomia nie je návrat možný. A taktiež ani pokiaľ je ľudský duch zaťažený vinou a nízkymi túžbami. Tie totiž visiac na jeho jemnohmotných obaloch by ho svojou tiažou ťahali dolu a neumožňovali mu stúpať vyššie k Svetlu s vyššou energiou. Ľudský duch ani pri najvyššom možnom vývoji sa nikdy nemôže dostať do vyššej roviny bytia, ako do úrovne z ktorej pochádza, lebo by sa vo vyššom žiarení rozpustil. Predstavme si napríklad kov odolný vysokej teplote, ktorý bežne prichádza do styku s ohňom, bez toho, aby tým utrpel škodu. Ale ak by sa dostal do vyššej teploty, ako pri akej bol vytvorený, roztavil by sa. Rovnako, ako je božská sféra kvôli vyššiemu žiareniu Svetla neprístupná duchovným bytostiam, taktiež poznať Boha, zdroj Svetla, je nemožné pre božské bytosti, lebo božská sféra, v ktorej sú tieto bytosti vytvorené, je nižšieho druhu. Rovnako tak nie je možné duchovné obsiahnuť jemnohmotnými myšlienkami, lebo sú nižšieho druhu.


Hore
  
 
PoslaťNapísal: Sob, 07. Feb 2015, 06:15 
Offline

Registrovaný: Sob, 15. Feb 2014, 14:23
Príspevky: 19
…krásne obrazné vyjadrenie strhnuté do prachu…
Michaela píše:
Ľudský duch ani pri najvyššom možnom vývoji sa nikdy nemôže dostať do vyššej roviny bytia, ako do úrovne z ktorej pochádza, lebo by sa vo vyššom žiarení rozpustil.

A odkiaľ pochádza?


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Uto, 14. Apr 2015, 19:54 
Offline

Registrovaný: Pon, 05. Nov 2012, 21:05
Príspevky: 843
Bydlisko: Nová Ľubovňa
Svojho času dotyčná farárka reformovanej cirkvi rozprávala takýto príbeh:
"Kedysi dávno šla jedna trojčlenná rodina - otec, matka a malé dieťa,syn, spolu s jedným oslíkom - do nejakej ďalekej krajiny. Matka so synom sedeli na oslíkovi, ktorého na povrázku ťahal otec. Prišli do dediny AB. Keď obyvatelia dediny AB videli, ako otec ťahá osla, na ktorom sedí matka s dieťaťom, tak povedali nahlas: ,Čo sú to za ľudia, keď nechajú staršieho človeka - otca - ťahať osla a na oslovi sedí žena s dieťaťom.´Keď to tá trojčlenná rodina počula, tak otec si sadol na osla a osla ťahala žena s dieťaťom. Prišli do ďalšej dediny nazývajúcej sa BC. Keď obyvatelia z dediny BC videli, ako žena s dieťaťom ťahá osla, na ktorom sedí starší pán, tak si zahundrali: ,Čo to je za človeka, že si sedí na oslíkovi a žena s dieťaťom musí ťahať osla!´ Keď to trojčlenná rodinka počula, tak si opäť presadli. Na osla si sadlo iba dieťa. Prišli do ďalšej dediny CD. Opäť sa zopakovalo: Čo sú to za ľudia, že...! A tak si na osla sadli všetci traja. Opäť prišli do ďalšej dediny DE. Čo si myslíte, čo sa dialo? Hádate správne. Znova sa zopakovalo: Čo sú to za ľudia...! A tak všetci traja ťahali osla, na ktorom nikto nesedel. Prišli do ďalšej dediny EF. Znovu zaznelo: Čo sú to za ľudia...! A tak si uvedomili títo traja, že nemajú počúvať jalové ľudské reči, lebo ľudia budú vždy hundrať a druhých odsudzovať a posudzovať niekedy až do smiešnosti. A nakoniec trojčlenná rodina cestovala do ďalekej krajiny tak, ako cestovala na začiatku: Otec ťahal osla, na ktorom sedela matka s dieťaťom."


Hore
 Profil  
 
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 6 ] 

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]


Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  
cron
Powered by phpBB © Group, Style.