úvodobsahfórum
www.poznanie.sk
stiahnuťlinkye-mail
Aktuálny čas je Štv, 28. Mar 2024, 16:57

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]




Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 4 ] 
Autor Správa
PoslaťNapísal: Uto, 04. Dec 2007, 12:51 
Offline

Registrovaný: Uto, 04. Dec 2007, 12:33
Príspevky: 2
Prakresťania Vás prosia: Nejedzte našich malých bratov a sestry, zvieratá. Nechajte ich žiť, lebo zvieratá nosia rovnaký dych ako ľudia. Je od Boha. Nekonajte nič zle tým, že ničíte časť svojho vnútorného života, pretože zabíjate a jete zvieratá.

Boh dal nám ľuďom prírodu a zvieratá, aby sme opäť našli jednotu. Lebo všetko, čo Boh stvoril, je dané z veľkej jednoty lásky, aby sme opäť prišli k jednote.

Pravé Vianočné sviatky, zrodenie veľkého Ducha do chlapca Ježiša, má byť pre nás symbolom: On prišiel ku zvieratám. Zvieratá Ho prijali, ľudia nie.
Prijmime zvieratá do svojho srdca. Nechajme žiť zvierací svet a pocíťme, čo znamenajú Vianoce: veľký sviatok svetla. Veľký sviatok jednoty. Potom si zapálime sviečku, pozrieme do svetla a opýtame sa: "Čo chce Boh?" On by chcel, aby sme plnili zákonitosti života a tak našli pravý život: Prikázania Božie, učenie Ježiša, Krista. Potom v nás bude silnejšie žiariť láska tiež pre matku Zem s mnohými jej životnými formami, so zvieratami, rastlinami a minerálmi.

Prakresťania vám prajú nádhernú adventnú dobu a poznanie: Plnenie Božej Vôle je naše osobné životné dielo, ktoré obšťastňuje a robí nás slobodnými a etickými.

UNIVERZÁLNY ŽIVOT,
Jánskeho 4, č.411, 965 01 Žiar nad Hronom
e-mail:univerzalzivot@pobox.sk
http://www.univerzalnyzivot.org


Hore
 Profil  
 
 Predmet príspevku: Vývojové etapy
PoslaťNapísal: Str, 05. Dec 2007, 23:51 
Offline

Registrovaný: Ned, 02. Dec 2007, 16:06
Príspevky: 40
Je to veľmi pekné prianie, aby ľudia nepojedali iné bytosti. Hlavne treba povedať, že sa dnes ľudia mäsom prežierajú a jedia ho aj dva krát denne. Ešte nedávno ho jedli skôr dva krát týždenne či menej - a boli živí a zdraví.

Hrozný je aj spôsob, ako sa zvieratá chovajú natlačené v klietkach a hromadne vraždia - inak sa to nedá nazvať. Ako by sa z ľudí vytratila ľudskosť. A to sa mi zdá byť ďaleko horšie ako skutočnosť, že jedia mäso.

Nezdá sa mi ale, že by náhly prechod na úplne bezmäsitú stravu bol dobrý. Aj v prírode sa všetko vyvíja postupne a prechody sú plynulé a prirodzené. Možno by to chcelo najskôr jesť mäso v menšom množstve a iba ľahšie, žiadne „prasačiny“ a „kraviny“, a o pár generácií by mohlo úplne vymiznúť z jedálnička ľudí.

Určite som ale proti každému extrému a tvrdiť dokonca v mene prakresťanstva, že jesť mäso je vnútorne zničujúce, sa mi zdá byť pritiahnuté za vlasy, lebo aj v Biblii sa dajú nájsť zmienky o tom, že samotný Ježiš jedol baránka alebo ryby. A pokiaľ to robil Boží Syn, tak to asi nebude proti Božej vôli.

Ak sa pozriem na bytie okolo seba hlbšie, tak vidím tú istú životnú energiu v rastlinách, ako i vo zvieratách. Zvieratá sú isto vyššieho druhu ako rastliny, rovnako ako sa asi nedá porovnávať človek so zvieratami, lebo okrem duše, ktorú majú aj zvieratá, je duchovnej podstaty. Každopádne však pojedáme tú istú energiu dávajúcu život - len v inej forme. Možno ale človek ešte nedospel natoľko, aby mohol prijímať energiu iba v „nižšej“ - jednoduchšej forme a jedol iba rastliny. Veď to by sme mohli žiť aj zo svetla, ak by sa dali preskakovať vývojové etapy, i to je predsa tá istá životná energia.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Ned, 09. Dec 2007, 16:16 
Offline

Registrovaný: Ned, 25. Nov 2007, 18:26
Príspevky: 11
Jesť, alebo nejesť mäso?

V mnohých duchovných prúdoch často nachádzame priam požiadavku nejesť mäso, ktorá býva zdôvodňovaná láskou ku všetkému živému.

Ide určite o krásny, hodnotný a ušľachtilý ideál a ľudstvo by k nemu každopádne malo smerovať. Avšak toto smerovanie musí byť prirodzeným procesom. Akékoľvek skoky, či náhla šoková terapia sú nesprávne.

Uvediem príklad. Otužilec sa v decembri bežne okúpe v rieke. Ak by to však urobil „obyčajný“, nepripravený človek, skončil by pravdepodobne so zápalom pľúc, ak nie ešte horšie, pretože otužovanie je cieľavedomejší a dlhodobejší proces.

No a úplne rovnaké je to i s nejedením mäsa, pretože tento cieľ je cieľom budúcnosti. Kráčať k nemu však treba sériou postupných krokov, lebo akákoľvek unáhlenosť nám musí priniesť rovnaké škody, ako nepripravenému človeku decembrové kúpanie sa vonku.

Ľudský druh požíval mäso po celé stáročia, ba tisícročia a túto potrebu máme biologicky zakódovanú v našich telách. Každý z nás tak činil v desiatkach predošlých životov. Je preto nesprávne a neprirodzené stať sa zrazu vegetariánom jedným náhlym, rozumovým rozhodnutím. Ide totiž o neprirodzený a násilný zásah do nášho telesného aparátu, ktorý nám svojou unáhlenosťou musí priniesť menšiu, alebo väčšiu mieru poškodenia zdravia.

Neznalosť Zákona neospravedlňuje! Človek si teda, hoci aj v dobrom chcení, poškodí svoje zdravie, čím následne nemôže dať svojmu duchu takú pevnú hmotnú oporu, akú každý duch v zdravom pozemskom tele má naozaj mať. Podobným spôsobom oslabený duch potom následne nemôže plnohodnotne naplniť svoje poslanie, kvôli ktorému do hmotného sveta vlastne prišiel.

Ako teda vidíme, radikálne a náhle rozhodnutie nejesť mäso ľuďom prináša ako fyzické, tak i duchovné škody, pretože pritom chýba nevyhnutný, plynulý prechod.

Človek dnešnej doby by sa teda nemal zriekať mäsa úplne, ale mal by obmedziť jeho spotrebu a zamerať sa hlavne na takzvané biele mäso, čiže ryby, hydinu, atď.

Akékoľvek snahy spájať, ba podmieňovať duchovný vzostup nejedením mäsa sú teda v podstate škodlivé a zavádzajúce. Veď ako vieme a ako správne uviedol aj Peter v predchádzajúcej reakcii, Pán Ježiš jedol s učeníkmi veľkonočného baránka a taktiež možno spomenúť i „zázračný“ výlov rýb, ktoré boli určené na jedenie. Pán Ježiš však určite vedel o zmienenom, ďalekom cieli, kedy už ľudstvo nebude požívať mäso, ale taktiež vedel, že je k nemu treba nevyhnutné dospieť postupným vývojom. Preto o tom ľuďom vo svojej dobe vôbec nehovoril.

A na záver snáď ešte jedna vec: všetko je otázkou priorít. Hovoriť ľuďom dneška, aby nepožívali zvieratá nemôže byť ani zďaleka tou najvyššou prioritou, keď vidíme, že dnes sa niektorí ľudia aj k iným ľuďom chovajú ako k zvieratám. Napríklad, keď v nich vidia iba nástroje na vlastné obohatenie.

I toto Pán Ježiš videl a preto za najdôležitejšiu prioritu považoval rozvinutie lásky, súcitu a porozumenia medzi ľuďmi navzájom, čo zhrnul do slov: Milovať budeš svojho blížneho, ako seba samého!

Ak by sa teda v spoločnosti plne zrealizovala táto méta, čiže úcta ľudí k ľuďom, potom by sa podobný postoj začal ďalej automaticky rozširovať i na zvieratá a prírodu, teda na všetko živé.

Ak však ľudia nenájdu cestu, úctu a súcit sami k sebe, pravdepodobne im budeme darmo hovoriť o úcte a súcite k zvieratám, čo sa samozrejme raz, v budúcnosti, má aj na tejto zemi stať skutočnou realitou.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Štv, 13. Dec 2007, 17:41 
Offline

Registrovaný: Uto, 04. Dec 2007, 12:33
Príspevky: 2
Som len žiakom na vnútornej ceste a z uskutočneného v mojich skúsenostiach so zvieratami môžem odporučiť na prečítanie a zamyslenie sa web stranku http://www.univerzalny-zivot.org a v ňom okrem iného stať "Hlas pre zvieratá", prípadne knihu "To je Moje Slovo..." Pokojný čas vám všetkým. Ján


Hore
 Profil  
 
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 4 ] 

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]


Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 27 hostia


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  
cron
Powered by phpBB © Group, Style.